Sevärdheter i London

Buckingham Palace:
Drottningens magnifika bostad är ett måste för alla som vill se ett ståtligt bygge. Det gigantiska huset påminner om den storhet landet en gång varit med sina kolonier, och den position kungafamiljen fortfarande har i landet. Vakterna står uppradat utanför och har man tur får man se ett vaktbyte.

Buckingham Palace

British Museum:
Som de flesta museum i Storbritannien är inträdet gratis. Museet som 1753 av Sir Hans Sloane har kulturhistoriska samlingar från hela världen, totalt cirka sju miljoner objekt som dokumenterar människans kultur från dess begynnelse till nutid.

Camden Town:
Vad som en gång var en mer alternativ marknad och stadsdel har idag kvar sin charm men har blivit allt mer av en turistattraktion. Köp musik, annorlunda kläder och rökelser.

Covent Garden:
I närheten av Oxford Street och Piccadilly Circus ligger Covent Garden med bland annat Covent Garden Market. Här finns otrolig shopping och flera märken har sina flagskeppsbutiker här. Ta en kaffe, strosa runt, och njut av att vara i London.

Downing Street:
För alla politiskt intresserade är Downing Street i stadsdelen Westminister ett måste. På nummer 10 har den brittiske premiärministern sin tjänstebostad och många av de övriga husen är också regeringsbyggnader.

Imperial War Museum:
1917 grundades detta krigsmuseum som idag ligger i ett gammalt mentalsjukhus i stadsdelen Holborn (södra London). Här finns fantastiska utställningar från bland annat de två världskrigen, med bland annat utställningarna ”Livet i skyttegraven” och ”Förintelsen”.

London Bridge:
Bron binder ihop City of London och Southwark över Themsen. Historiker tror att det funnits än bro på platsen ända sedan romarnas invasion 43 år efter Kristus. Den nuvarande bron invigdes i november 1973. Den gamla bron befinner sig däremot i lake Havasu City i Arizona, USA, dit den köptes av en amerikan som byggde upp den igen.

The London Eye:
För att fira millenniumskiftet byggde man det stora pariserhjulet The London Eye som invigdes kl 20.00 nyårsafton 1999. Det ligger på Themsens södra sida och när man är allra högst upp befinner man sig 135 meter över marken och har man ser cirka 40 kilometer åt alla håll, en vidunderlig utsikt med andra ord.

Madame Tussaud’s:
Om man inte stöter på en riktig kändis i London kan man göra det på Madame Tussaud’s. Vaxkabinetten med sitt huvudkontor i London är vaxfigurer av de flesta gamla och nya kändisarna.

Millennium Dome:
En otrolig arena i London som öppnades nyårsafton 1999. För alla arkitekturintresserade är detta ett måste. Byggnaden har världens största sammanhängande tak med en diameter på 365 meter som symboliserad årets dagar, vilket hålls upp av tolv stödtorn som representerar årets månader.

National Gallery:
Ett av de mest kända museum i London med över 2000 målningar. Ligger vid Trafalgar Square och är ett måste för konstintresserade.
Notting Hill:
Mest känd från filmen med samma namn är denna charmerande och romantiska stadsdel i västra London. Här ligger även Portobello Road som varje helg öppnar upp med en marknad utan dess like.

Piccadilly Circus:
En centralpunkt i staden i korsningen mellan Regent Street, Shaftesbury Avenue och Coventry Street. En gång var torget fyllt av neonreklam men idag står fontänen, the Shaftesbury Memorial Fountain ensam kvar.

Speakers’ Corner:
En plats för de frispråkiga. I det nordöstra hörnet av Hyde Park har sedan 1872 nämligen vem som helst rätt att uttala sig om vad som helst (förutom den brittiska kungliga familjen och störtande av den brittiska regeringen). Flera berömda personer såsom Karl Marz, Vladimir Lening, och George Orwell har gjort sin röst hörd här. Idag är det främst de som inte får plats i traditionell media.

Tate Modern:
Stort konstmuseum som grundades 1889 genom en donation av Sir Henry Tate. Museet är bland annat berömt för sina moderna och samtida konst.

Trafalgar Square:
Ett torg i centrala London som stod färdigt 1845 som ett minnesmärke över slaget vid Trafalgar (1805). Varje jul sedan 1947 placeras en norsk julgran på torget som den norska statens tack för hjälpen under andra världskriget.

Wembley Stadium:
Englands nationalarena för fotboll som återinvigdes 2007 efter en ombyggning från 2003. Kapaciteten är 90 000 vid sportevenemang och 75 000 vid konserter.

Westminister Abbey:
En gotisk kyrka som bland annat är den traditionella krönings- och begravningskyrkan för brittiska kungligheter och andra berömda personer. 

Länkar

      I London
      Turistfakta om London
      Nattlivet i London
      Sevärdheter i London
      Flyg till London
      London karta
     Externa länkar
     Bilder från London